Informace o projektu
Mezi trhem a alternativami: potravinová odolnost domácností v nejisté době
(Food resilience)
- Kód projektu
- GA24-12568S
- Období řešení
- 1/2024 - 12/2026
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Grantová agentura ČR
- Standardní projekty
- Fakulta / Pracoviště MU
- Přírodovědecká fakulta
- Klíčová slova
- potravinový systém; samozásobitelství; alternativní potravinové sítě; potravinová odolnost; vytváření prostoru; střední Evropa; fokusní skupiny; reprezentativní průzkum
- Spolupracující organizace
-
Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
- Odpovědná osoba RNDr. Petr Jehlička, Ph.D.
- Odpovědná osoba PhDr. Jan Vávra, Ph.D.
Projekt rozšiřuje výzkum potravinových alternativ o poznání vztahů mezi konvenčním a neformálním potravinovým systémem, a nahlíží je z perspektivy každodenního rozhodování domácností. Cílem je zjistit množství potravin, které domácnosti získávají z různých zdrojů (nákup, domácí produkce, sdílení), hodnoty s nimi spojené, a motivace. Klíčovými zdroji dat jsou fokusní skupiny, rozhovory a reprezentativní průzkum. Výsledky nabídnou nové chápání potravinové odolnosti domácností.
Cíle udržitelného rozvoje
Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.
Publikace
Počet publikací: 2
2024
-
Gardening as a responsible leisure activity: The geography of Central European food self-provisioning
ERDKUNDE, rok: 2024, ročník: 78, vydání: 4, DOI
-
Mezi trhem a alternativami: potravinová odolnost domácností v nejisté době
Rok: 2024, druh: Další prezentace na konferencích